Optimix ile Hazır Beton Santrallerinde Dijital Dönüşüm ve Yapay Zeka İle Dayanım Tahmini

Türkiye’nin beton santralleri en gelişmiş, para kazandıran kalite kontrol yönetim teknolojisine kavuştu.

Türkiye Avrupa’nın en çok beton üretilen ülkesi. Bu üretim 500’e yakın kurumun 1000’e yakın santrali tarafından yapılıyor. Sektörde büyük firmalarla birlikte daha yerel nitelendirilebilecek çokça firma bulunuyor.

Beton üreticileri için kalite kontrol süreçleri olmazsa olmaz. En büyük, en kurumsal firmalardan, en küçük, en ücra betoncuya kadar her işletme ürettiği betonun kalitesinden sorumlu. Peki kalite kontrol sistemleri teknolojinin geldiği son noktadan ne kadar fayda sağlıyor? Bu sorunun cevabı Optimix öncesi için pek de net değil.

Optimix daha kurumsal, birden fazla santrali olan beton üreticilerine çok ciddi faydalar sağlıyor ancak bu yazıda Optimix’i daha yerel beton üreticileri özelinde değerlendireceğim. Bu tip betoncularda makine teknolojileri kullanılsa da yazılım teknolojilerinde eksiklikler mevcut. Kalite kontrol verileri fiziksel dosyalarda tutulabiliyor, excellerde tutulan verilerde süreklilik olmayabiliyor, veri kalitesi düşük oluyor. Sistematik ve sürekli bir kalite kontrol sistemi kurmak böyle bir veri yönetim sisteminde mümkün olmuyor.

Optimix ile birlikte en ücra betoncu kalite kontrol sürecini uçtan uca dijitalleştiriyor, bulut teknolojisini, yapay zekayı, ileri veri güvenlik sistemlerini kullanıyor. Bunları yaparken de daha kaliteli betonu çok daha uygun fiyatlara üretebildiği için karlılığı ciddi oranlarda artıyor. Sadece kalite kontrol sistemi ile kalmıyor iş, Optimix ile maliyetler de yönetilebiliyor.

Şöyle kafasını pencereden çıkarıp santraline bakan bir beton üreticisinin o an ürettiği betonun kalitesine ve maliyetine ilişkin bilgi elde etmesi için numune alıp 2 ya da 3 günlük kırım sonuçlarını beklemesi ya da o gün kırılan numunelerden bir gidişat tahmini yapması sonra da girdi maliyetlerini hesaplayarak bir toplam maliyet elde etmesi gerekiyor. Kolay değil yani. Ancak Optimix ile taze betondan, nihai dayanım yüksek doğrulukta tahmin edilebiliyor, maliyet canlı hesaplanıyor. Yani artık hazır beton üreticisi üretim devam ederken nihai dayanım ve maliyete ilişkin ister cepten, ister bilgisayardan, ister tatilde iken, ister toplantıda iken canlı bilgi elde edebiliyor.

Laboranttan patrona, herkese değer sağlıyor Optimix. Laborant dilerse cep telefonu ile kolayca giriyor verilerini, kırımı yapılacak numunelere ilişkin bilgilendirmeler alıyor. Excele yaz, formu doldur, her gün exceli paylaş derdinden kurtuluyor. Kalite kontrol sorumlusu yeni alınan numuneleri, dayanım tahminlerini kolaylıkla izliyor, manuel analiz eforundan kurtuluyor, yapay zekadan aldığı destekle reçete revizyonlarını yapabiliyor ve şirkete para kazandırıyor. Patron ise şirketinin kalite kontrol ve maliyetlerine ilişkin gidişatı, yani büyük resmi dilediğinde görebiliyor. Santralinin verileri yedekleniyor ve güvenli ortamda saklanıyor. En önemlisi artık çok daha karlı bir işletmeye sahip oluyor.

Bir sonraki yazımda Optimix’in yine çok değer sağladığı daha kurumsal ve birden çok santrali olan büyük beton üreticilerine faydalarından bahsedeceğiz.